maanantai 11. marraskuuta 2013

Going figs - Villinä viikunoihin

Ajattelin kakkuepisodini jälkeen toipua isäinpäivästä intoilemalla uudesta herkkuruoastani, nimittäin viikunoista. Viikunathan ovat aika harvinaista herkkua täälläpäin Pohjolaa. Heräsin viikunoiden herkullisuuteen, kun maistoin niitä noin vuosi takaperin ensimmäistä kertaa kuivattuna. Tämän jälkeen huomasin, että niitä saa myös tuoreena hyvinvaruistetuista ruokakaupoista, kuten Citymarketeista. Olin innoissani siitä, että sain taas kokeilla jotain uutta ruokamakua, ja vieläpä noin makeaa. Pahoittelen, että tässä päivityksessä ei ole itseottamiani kuvia, kamera hävisi jonnekin mystisesti. Täytynee etsiskellä perjantaita varten jostain toinen lainaan. Meillä on täällä Kaislakadulla muuttohommat käynnissä. Joulustamme tullee siis hieman erilainen kuin odotettua - en pysty laittelemaan mitään koristeita, koska kämpän täytyy olla tyhjänä 31.12.

It was about a year ago that I tasted figs for the first time. You know, figs, like any other tropical fruits, are not that widely spread here, because they are always imported (=expensive) and tend to store only a short period. Actually, I dare to say that an average Finn has never tasted a fresh fig, but most likely to have sometimes tried dried ones. So, this one day I bought a couple of fresh figs from the nearby supermarket, just to give them a go. I'm sorry for not having any photos taken by me. We're moving (in December) from Joensuu to Viitasaari with my husband and the camera has been mystically eaten by some hideout that still remains a secret. Where does this stuff keep coming from, box by box?!

https://lh3.googleusercontent.com/-p8DQ1e12hN8/UJOijEZfrFI/AAAAAAAACww/lighLZsaEQY/s400/blogger-image--1871089144.jpg
Kuva
Viikunan syöminen tuntuu oudolta. Hedelmä muistuttaa hieman karviaista kuoreltaan, mutta muuten kuori on kuivaa ja sitkeää, hyvin kuitupitoista. Sisältö ei yllättäen olekaan kirpeää, vaan geelimäistä tahnaa, jonka seassa on outoja, madonnäköisiä suikeroita. Niiden päässä on minikokoisia, hampaissa rapsahtelevia siemeniä. Okei, selitys kuulostaa ällöttävältä, mutta viikuna on oikeasti sisältä aika rajunnäköinen hedelmä. 

Eating a fig for the first time felt very strange. The fruit's skin resembled like --- a very tough gooseberry, but to my surprise the inside wasn't that sticky that I had deduced it to be after tasting a dried fig. On the contrary, fig's insides looked gross, to be honest; like tiny maggots in a pink gel. Sorry to disgust, but that's how a fig looks like to my eye. I fell in love with the crispy seeds. Figs rock!

Viikuna syödään kuorineen, mutta kuoret voi myös poistaa. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että kuorien poisto on hieman hifistelyä, sillä viikunan kuori on hyvin pehmeää, vaikka se lähteekin suhteellisten helposti irti leikkaamalla. Viikunat säilyvät parhaiten viileässä. Varoituksena sanana, jos olet allergikko, kannattaa suhtautua viikunaan lämmöllä, mutta varoen, sillä joillekin viikuna aiheuttaa allergisia reaktioita, kuten kiwi-hedelmäkin. Eivätkä kuoren lisäaineet varmaan yhtään helpota, eihän niitä kaikkia saa pesemälläkään pois.

Viikuna sisältää paljon sokeria, eikä siinä ole myöskään yhtä paljon vettä kuin luumussa, jolloin hedelmä on makeampi kuin keskivertoluumu. Viikunassa on myös enemmän kuituja, ja kuten luumulla, viikunoiden liiallisella popsimisella on laksatiivisia vaikutuksia.

Viikuna ja joulu - Figs and Christmas

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLD7etLSkSV4SyjenItOaoH6B-saG5fb3buX89Lq_LYlblNJFeUsyOiT1AsPfgbAOxCc9cx0MUbqk64iZNXGkh_dOOjeFzWZDKO8h91-VffxkIvzgR1tSGMrh7wMpwmfo33D-v7Tyq4oS5/s1600/viikunahillo.jpg
Kuva
Maistettualtuani viikunoita aloin selailemaan reseptejä. Yllättäen, viikunaa käytetään Googlehaun tuloksien mukaan lähinnä salaatissa, juustojen kanssa, viinin seurana, hillokkeena ja erilaisissa paistoksissa, kuten pizzassa tai makeissa leivonnaisissa. Ajattelin kokeilla ohjeista yleisintä, eli viikunahilloa.

Viikunahillo - Fig jam

200 g kuivattuja viikunoita/dried figs
3 dl Karpalomehua/cranberry juice
2 rkl/ts sitruunamehua/lemon juice
3 rkl/ts Dansukkerin hillo-marmeladisokeria/ jam-marmelade sugar that contains pectin
Paloittele viikunat pieniksi. Tee paloista niin pieniä kuin haluat syödä, kuoret eivät hajoa tai kutistu keitettäessä. Keitä seosta karpalo- ja sitruunamehun kanssa kannen alla n. 15 minuuttia. Lisää sokeri, keitä vielä 5-7 min. Kaada puhtaaseen tölkkiin, kansi kiinni kun hillo on kuumaa ja jäähdytä vasta sitten. Säilytä kylmässä.

Cut figs into very small pieces if you want your jam to be more marmalade thatn jam. If you want the jam to be very rustic, slice to bigger pieces. Boil the pieces with cranberry and lemon juice for about 15 mins. Add sugar, boil for another 5-7 mins. Pour into a clean jar, close the lid while the jam is hot and store in a fridge. You can change the recipe so that you replace the lemon juice with an ingredient that is acidic, zesty or just has some punch - like cognac, liquer, orange juice, vanilla extract... You name it. Also, you can use some other juices that cranberry juice.

Mielestäni tästä reseptistä tuli vähän tylsä lopputulos. Hillo oli ihan hyvää ja se maistui hieman taatelihillolta, johon on sekoitettu tuoretta viikunan hedelmälihaa. Mielestäni siitä kuitenkin puuttui tällaisenään vähän potkua. Voisin kuvitella syöväni tämänkaltaista, tylsää hilloa esimerkiksi juustojen lisukkeena, koska maut tasapainottavat toisiaan. Saatoin laittaa hilloon ehkä hieman liikaa sitruunaa, se maistui läpi.

Aion kokeilla tätä hilloa joulutorttuihin luumuhillon sijasta. Viikunahillolla ja Cointreaulla maustettu Mascarpone-kermavaahtoseos on helppo, mutta kepeä joulupöydän jälkiruoka, joka auttaa myös ruoansulatusta. Tämähän on sellaisenaan myös hyvä lahjaidea, aineet maksavat yhteensä noin 7 euroa, mutta niistä ainoastaan viikunapussi käytetään kokonaan, joten kolminkertainen satsi maksaa jotain 4 euroa enemmän.

Mietin myös, kuinka saisin tästä hillosta hieman mielenkiintoisempaa, jolloin se sopisi pelkästään nautittavaksikin. Päässäni käväisi ensimmäisenä, että tähän sopisi hirmu hyvin sitruunamehun tilalle esimerkiksi vaniljanmakuinen Koskenkorva ja mausteeksi vaniljatanko ja sen siemenet. Alkoholihan kiehuu pois hillosta. Samoin konjakki saattaisi tuoda lisäpiristettä hilloon. Tällöin saattaisin vaihtaa tuon karpalomehun esimerkiksi veteen. Mausteista hillosta saisi esimerkiksi jauhetulla neilikalla ja kanelilla, en tiedä kuinka pomeranssinkuori tai inkivääri reagoisi viikunan kanssa. Veikkaisin, että tässä hillossa raastettu appelsiininkuori saattaisi toimia hyvin. 

I was thinking about using this jam combined with filo-pastry or inside a puff-pastry with a slice of fresh fig and honey to create a pre-Christmas treat, great with spicy tea or wine and cheese.

Ei tässä auta muu kuin ruveta kokeilemaan eri makuyhdistelmiä viikunahilloon. Päivittelen uudestaan, mikäli löydän jonkun oikein kokeilunarvoisen kombinaation. Ensi  perjantaina perjantaina blogivuorossa on nimittäin Pirullinen chilihillo. Käykäähän kurkkaamassa!

Next Friday I'm making chili-jam from organic red chilis. Be inspired and join!

Love,

Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti